EVENEMENT OVER ETHIC ICF BELGIUM - 23 JANUARI 2024

Op 23 januari 2024 hebben we, naast onze nieuwjaarswensen, Johan van de Put hartelijk bedankt voor zijn inzet van meer dan 10 jaar voor ICF België als lid, voorzitter en ambassadeur en initiator van de Pépinière.

Daarna startten we een evenement gewijd aan ETHIEK.  Drie uur lang discussieerden en debatteerden we over dit belangrijke onderwerp, waardoor we de 3 ontwikkelingspunten over ethiek (Cceu's) konden behalen die essentieel zijn voor het verkrijgen of vernieuwen van ICF-accreditatie.

Pascale Pérard, onze voorzitter, had zelf de cursus bijgewoond die door ICF Global werd georganiseerd en besloot met al haar energie en enthousiasme dit evenement te organiseren voor de leden van ICF Belgium!

Zoals gewoonlijk benaderde ze het onderwerp op een vernieuwende manier!

De leden werden aanbevolen om de 9 webinars over ethiek te bekijken die door ICF global werden gecreëerd. Hier is de link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLMBtOVpaN5DhGnQMkwdA6Mebib094zEgW

Daarnaast behandelt de ICF Global website het onderwerp ethiek zeer uitgebreid, met vertalingen in verschillende talen en zeer interessante specifieke hoofdstukken.

De ganse inhoud van het onderwerp werd besproken, evenals de doelstellingen. We bespraken het thema van het contract, de 8 kerncompetenties, de 4 nieuwe ICF-waarden, de verantwoordelijkheden van de ethische code vanuit het oogpunt van de cliënt, praktijk en prestatie, professionaliteit en maatschappij. We hebben het ook gehad over intervisie en supervisie. 

Om een monoloog over de verschillende punten te vermijden, werd besloten om groepjes te vormen om na te denken over 5 'Food for Thought' (zie hieronder).

Na drie kwartier discussie in de verschillende groepen, kwamen de deelnemers samen in de plenaire zaal om elk van de vragen en antwoorden te bespreken.

De uitwisseling van kennis en vooral ervaring was zeer vruchtbaar en de discussies zeer levendig!

Aan het einde van de sessie werd de samenvatting van de ethieksessie doorgenomen en bevestigden de deelnemers dat alle punten aan bod waren gekomen!

De vergadering heeft toen collectief besloten om dit evenement over ethiek jaarlijks te herhalen. Ook het evenement over het certificeringsproces (briljant gepresenteerd door Philippe Declercq (MCC)  tijdens het evenement op 22 november 2023), wordt dit jaar herhaald.

Een specifiek online evenement over coachingcontracten (individueel contract, bedrijfscontract en interne coach) is ook in de maak, op aanvraag van de aanwezige leden.

Deze evenementen zijn bedoeld om onze leden te helpen aan hun verplichtingen te voldoen met betrekking tot hun accreditaties of om coaching in een veranderende wereld te begrijpen (diversiteit, bedrijfstransformatie, neurowetenschappen, duurzaamheid, kunstmatige intelligentie). Kom naar deze persoonlijke evenementen, ze zijn voor jou bedoeld en je zult niet teleurgesteld zijn!

Food for thought’:

  1. Mijn collega vraagt me welke technologiebedrijven ik als klant heb gehad. Kan ik hem dat vertellen? Kan ik deze bedrijven op mijn website vermelden?
  2. De supervisor van mijn nieuwe klant heeft een coachingsresultaat waarvan hij niet wil dat de klant het weet. Ik word betaald uit het budget van de supervisor. Kan ik deze informatie voor mijn cliënt verbergen?
  3. Hoe lang moet ik cliëntendossiers bewaren?
  4. Ik weet veel over voeding, omdat ik een dieet heb gevolgd en vitamines heb geslikt. Mijn klant wil meer weten over voeding. Mag ik wat ik weet met haar delen?
  5. Als ICF-professional ben ik alert op signalen dat de ontvangen waarde in de coachingrelatie aan het veranderen is. Als dit het geval is, pas ik de relatie aan of moedig ik de cliënt(en)/sponsor(s) aan om een andere coach, professional of bron te zoeken.

Chantal Van Dyck 

Secrétaire Générale ICF Belgium